woensdag 23 december 2009

Pups dag twaalf, de oogjes

Dit is een foto van twee dagen geleden. Vandaag heb ik geen foto's gemaakt want de batterij van de camera was leeg!! Zul je altijd zien. Dus ik grijp even terug op de foto van twee dagen terug.
Op deze foto kun je zien dat de oogjes dicht zitten. Een pupje ziet de eerste twee weken niets.
Ook het gehoor is er nog niet, maar dat komt allemaal wel. De pups houden zich echt alleen maar bezig met mobiel worden, drinken, plassen en poepen. De interactie met broers en zus is er ook nog niet. Wel zoeken ze elkaar op in de werpkist als ze het te koud vinden. Maar dat komt eigenlijk niet voor, want de verwarming staat volop aan. Als Kate weg is, dan gaat de warmtelamp ook nog eens aan. dus ze komen niets tekort.

De oogjes van de pups beginnen te kieren.... Nog een paar daagjes afwachten en dan gaan ze hopelijk open.

Kate voelt zich weer een stuk prettiger! De antibiotica slaat aan en dat is ook de bedoeling ervan!

Ik moest nog een beetje lachen vandaag om iets wat ik op een border collieforum las. Het ging over de "goed belegde boterham met een dikke plak ham" die fokkers zouden verdienen aan een nestje.
Nu laat ik iedereen maar eens uit de droom helpen. De kosten voor (gezondheids)onderzoeken die je voor een teef kwijt bent bedragen al snel 450 euro. En dan beraam ik het nog heel voorzichtig.
De stambomen per pup al zo gauw een 80 euro. De kosten voor een dekking, al snel 500 euro. Kosten voor echo en eventueel foto, 190 euro.
Tel daarbij op de extra kosten voor verwarming van de omgeving van de pups. De cv staat dag en nacht op 22 graden!
De wasmachine en droger draaien vaker dan normaal. Per dag al snel een exra was.
Dan moet de teef nog extra gevoed worden, tijdens dracht en tijdens de tijd dat ze de pups zoogt en de tijd erna, ze moet weer op sterkte komen.
En dan in ons geval nog eens de kosten voor de spoedkeizersnede, 690 euro.
Thee, koffie, broodjes, koekjes en dergelijke voor visite heb ik niet meegerekend.
Dan komt er nog de tijd van pups voeden, ontwormen en inenten met de boekjes die daarbij horen en de gezondheidsonderzoekjes die de dierenarts doet.
Kortom als je alle kosten bij elkaar optelt valt die dik belegde boterham wel erg mee (of tegen het is net hoe je bekijkt).
Zoals onze frisbeetrainster zegt "een goede fokker wordt niet rijk van een nestje".
Ik kan dat alleen maar beamen.
Waarom doe je het dan, zul je je wellicht afvragen... Heel simpel, wij vinden het leuk!
We genieten volop van dit nieuwe leven en het is het meer dan waard.
Soms houdt je er contacten voor het leven aan over, dat is heel erg leuk. Je volgt een pupje en ziet het uitgroeien tot een volwassen hond en soms wordt die hond ook weer vader of moeder van een nieuw nest. Heel bijzonder om mee te maken!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten