maandag 21 december 2009

Een nare dag.....

Q-koorts, enige tijd geleden had nog bijna niemand er ooit van gehoord. Nu is dat duidelijk anders.
Vandaag is men begonnen met het "ruimen" van gezonde, drachtige dieren die de bacterie kunnen verspreiden op het moment dat ze gaan lammeren.
De beelden in het journaal spreken voor zich, het is ook hartverscheurend om te zien en ik weet nog niet of de overheid hier goed aan doet.
Het op een intensieve manier houden van dieren, kan niet anders dan leiden tot massale uitbraak van dierziekten of ziekten waar de mens last van kan krijgen.
Meestal worden geiten die melk leveren voor de geitenkaas, in stallen gehouden. Ze komen zelden buiten en als dat al zo is, dan gaan ze op transport om afgemaakt te worden.
In ons dorp zijn er drie geitenboeren waarvan een deel van hun dieren gedood zal gaan worden.
De toekomst van deze veehouders is uiterst onzeker, ze krijgen weliswaar een vergoeding voor elk geruimd dier, maar ze mogen niet meer fokken. De uitbraak van Q-koorts ligt op de loer.
Eigenlijk is het een sterfhuisconstructie. Ik heb ondanks hun manier van "ondernemen" wel degelijk met hen te doen. Het is niet niets om je dieren afgemaakt te zien worden.
Misschien is het nu echt de tijd om eens goed na te denken over dierenwelzijn.
En zelf kun je ook wat doen, eet minder vlees! Beter voor het milieu en zeker als je alleen biologisch vlees koopt, ben je actief bezig met het welzijn van de dieren.
Niet iedereen wil vegetarër worden en dat hoeft ook niet. Zelf houd ik ook van een stukje vlees, maar er zijn alternatieven.
Goede leveranciers van een nog eerlijker stuk biologisch vlees zijn onder meer Natuurmonumenten, de provinciale landschappen en de diverse schaapskuddes in ons land.
Onvoldoende vriezercapaciteit? Maak een deal met je buren, of je familie en deel de porties op.
De geit op de foto heeft het gelukkig beter... Zij is buiten en geniet van haar omgeving.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten