dinsdag 29 december 2009

Pups dag achttien, de vachtjes


Als een pup geboren wordt, zijn de vachtjes meestal nog erg kort. Bij sommige pups kan het zelfs een hele tijd duren voordat je de echte vachtlengte kunt zien.


Bij een aantal pups zien we de vachtjes nu al groeien. Dat is op de tweede foto goed te zien aan de kraag. Daar zie je het al "fluffy" worden.


Alle pups uit dit nest krijgen worden trouwens langharig. Maar niet zo overmatig behaard als de honden uit de zogenaamde "showlijnen".


Eigenlijk zijn dat wat mij aangaat al lang geen Border Collies meer. Ze zijn vaak zwaar van botstructuur, zeer langharig en met een hele volle vacht en ze staan raar kort op hun poten.


Als "werkhond" zijn ze dan ook niet meer geschikt. De echte Border Collie dient wendbaar te zijn en atletisch gebouwd. Hij moet immers zijn werk goed kunnen doen en dat gaat niet als je zwaar en lomp bent en een overmatige beharing bezit waarmee je in allerlei struiken blijft hangen.
Een voorbeeld van zo'n hond zie je op de bovenste foto. Het lijkt niet meer op een echte Border.
Zelfs de snuiten worden wat anders.


De tendens de laatste jaren is toch dat het ras wordt aangepast aan de vraag. Dat is jammer..


Zo verlies je de kenmerken van een Border Collie en zijn werkvermogen bij de schapen.
Daar is de Border Collie ooit voor bedoeld en zo moet het ook maar blijven.


Nu besef ik me wel dat de meeste eigenaren echt geen veedrijvende taak voor hun Border Collie hebben. Als vervanging voor het hoeden en drijven van vee, kun je tal van sporten met je hond gaan ondernemen. En dat is léuk!! Soms weet ik niet wie er nu meer plezier heeft in een sport, de hond of de baas. In ieder geval geniet ik enorm van de lol die mijn honden hebben als ze bezig zijn met hun sport.

Lol hebben we ook met de kleine hondjes. Ze spelen nu al een beetje met elkaar.
Ze gaan tegenover elkaar staan of zitten en lichten dan een voorpootje op. Een hele kunst! Dat gedrag is al spelen te noemen. Maar dat spelen heeft een belangrijke functie. Zo leer je hoe je je moet gedragen met een soortgenoot, tot hoever je kunt gaan en hoe je je gewonnen moet geven.

Vandaag kwam er weer bezoek, Angelique (Lieke) nam haar buurvrouw Jantje mee. Jantje was zo vriendelijk om een botje mee te nemen voor Kate. Dat werd in dank aangenomen. De mooie strik waarmee het botje versierd was, is op de werpkist geplakt.

Bij nadere beschouwing van de papieren van de Raad van Beheer, blijkt er weer eens een fout in te zitten. Bij twee namen zijn letters vervangen door andere letters. Eduard heeft een keurig en duidelijk handschrift en hij heeft de papieren ingevuld. Hoe je er toch bij komt om van een A een Z te maken en van een P een T, is mij een raadsel....

1 opmerking: