donderdag 7 januari 2010

Pups dag zevenentwintig, iets over het ras
Van de "familie" van Cody ontving ik erg leuke kiekjes, bedankt daarvoor!
Ik heb er even drie geplaatst, maar er zijn er nog veeeeel meer....
Zo'n puppy ziet er natuurlijk schattig uit, maar het is wel een Border Collie!
Wat houdt dat nu in zo'n hond van dit ras.
In tegenstelling tot wat heel veel mensen denken, namelijk dat je kilometers moet lopen en fietsen met zo'n hond, moet je eigenlijk iets anders doen. Zijn koppie moet aan het "werk".
Natuurlijk houdt een Border Collie van beweging, lekker een eind rennen, spelen met de baas, en een eind fietsen is ook nooit weg.
De baas merkt al snel dat hij zelf een bereconditie krijgt en dat de hond eenmaal thuis, alweer weg wil...
De Border Collie is een heel intelligente hond, zijn IQ, wordt wel eens vergeleken met het IQ van een kind van acht jaar oud. Pfoeh, dat is nogal wat. Een ledig bestaan zonder mentale uitdagingen kan al snel leiden tot verveling, stress en hinderlijk gedrag.
Maar dat is heel goed te voorkomen. Hoe pak je dit nu aan. Van jongs af aan ga je de hond trainen, op een leuke en positieve manier. Gebruik de slimheid van de hond en bedenk opdrachten voor hem. Een Border Collie vindt het apporteren vaak het einde. Maak van die voorkeur gebruik en leer de hond spullen oppakken, de was in de mand gooien en meer van dit soort klusjes. Hij vindt het het einde om wat voor de baas te doen!
Er zijn heel veel hondensporten geschikt voor de Border Collie. Behendigheid, flyball, breitensport, obedience, dogdance, schapendrijven en de frisbeesport.
Border Collies zijn vaak ook erg goed in speuren. Speurwerk kan al heel jong worden aangeleerd.
Verstop zijn bal eens op een onverwachte plaats. Verstop hondensnoep in alle hoeken en gaten van de huiskamer en neem eens twee balletjes mee als je de hond meenemeemt naar het bos. Met het ene balletje ben je dan in de weer en het andere balletje laat je achteloos ergens achter.
Daarna mag de hond lekker zoeken, zijn neus gebruiken en van het speuren worden ze echt lekker moe.
Als je eenmaal een Border Collie hebt wordt je vaak ook wel creatief in het bedenken van nieuwe spelletjes. Maar er zijn ook heel veel boekjes met leuke hondentruukjes te koop.
Kortom, het zit hem dus niet in het feit dat je hond heel veel beweging moet hebben, maar wel in wat je hem kunt bieden op mentaal vlak.
Een Border Collie op een flat die een baas heeft die veel hele leuke dingen met hem doet, is vaak beter af dan een Border Collie op een erf, die niets te doen heeft en een leeg bestaan leidt.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten