maandag 26 april 2010

Weer een nieuwelingetje


Als je goed op de eerste foto kijkt, zie je nog nét een piepklein stukje grijswit achter de brede rug van de ooi.
Dat is Cieniemienie, vanaf vandaag op de wereld en het was weer een hele bijzondere toestand.

E. kwam terug van het ophalen van vijftien balen kuilvoer en had gezien dat de bruine ooi verderop in de wei stond met een ieniemienie lammetje.
Het kleine ding stond al op vier pootjes en liep braaf bij de moeder.
Moederooi was zich kennelijk rot geschrokken van het hele gebeuren en snapte niet wat ze er nu mee aan moest. Gelukkig had ze wel een band met haar kind, maar het drinken bij mama wilde niet zo goed lukken. Wat wil je ook met al die wol die overal zit!!

Het lammetje was weliswaar klein, maar alles deed het naar behoren. Het is gewoon een wat kleinere uitgave van een Wensleydale Longwool schaap.
Dat klopt ook wel want moeder ooi is het product van het geknutsel van de natuur.
De vader van de ooi is half Wensleydale en half Southdown. De moeder van deze verse mama is een Gotland Pelsschaap. De vader van het lammetje is weer een Wensleydale Longwool ram. Kortom het is een mix van van alles en nog wat. Maar de overeenkomsten met de Wensleydale zijn onmiskenbaar aanwezig.

Maar goed, terug naar het verhaal. Moeder ooi was half in paniek en we hebben haar uiteindelijk opgevangen in een "pennetje" een vanghokje gemaakt van schapenhekjes.
Meestal lopen verse moeders wel achter hun pasgeboren lammetjes aan, maar deze "stomme trut" zoals de baas des huizes het kernachtig verwoordde, vertikte het.

Dan maar met een halsband om naar binnen toe.
Ja dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Als een schaap niet wil, dan gaat ze gewoon liggen!! En dan is de afstand van de wei naar de stal wel erg lang....

Het laatste stukje ging gelukkig beter, ze hoorde haar collegaatjes binnen mekkeren en toen koos ze eieren voor haar geld.

Op stal was alles opeens in orde, er waren voldoende brokjes en schapenbrokken doen wonderen!
Gelukkig drinkt het kleine ooilammetje goed en mama ooi is erg in haar sas met haar boreling.

Omdat alle lammetjesnamen dit jaar met een C beginnen, heet Ieniemienie nu Cieniemienie

Veilig achter moeders rug ligt ze lekker in het stro.

1 opmerking:

  1. Wat een verhaal. het is een klein dingie maar ziet er wel heeeel lief uit.

    BeantwoordenVerwijderen