zaterdag 24 april 2010

Plantaardig vervenIn wol verven is bijna niets zo leuk als het plantaardig verven van je wol.
Er is heel veel in de natuur te vinden om je garentjes een andere tint te geven dan allen maar wit. Veel mensen associëren het plantaardig verven met het verven met uienschillen, dat kan inderdaad heel erg goed! Maar er is meer.

Het is een heel andere manier van verven dat het gebruik maken van een tinnetje kant-en klare verf of bijvoorbeeld eierverf.
Allereerst is het hele proces niet altijd gelijk. De planten kunnen een andere hoeveelheid verfstof in zich bergen en dat hangt weer af van grondsoort, de hoeveelheid zonlicht die ze hebben gehad en nog veel meer factoren die wij niet in de hand hebben. De natuur maakt dus voor een deel het eindresultaat uit.

Het is bovendien bewerkelijker. Meestal moet je je garen of wol, voorbeitsen met bijvoorbeels aluin. Doe je dit niet, dan "pakt" de verfstof niet of is de kleur niet kleurvast.

Maar het is de moeite allemaal wel waard! Er is heel veel te halen in bermen, veel onkruid blijkt uiterst bruikbaar te zijn als verfstof en het effect is vaak erg mooi.
De kleuren zijn wat natuurlijker dan de kleuren uit een "potje".

Eén van de leukste boekjes die ik heb is een engelstalig werkje genaamd:
"A Dyers Garden" van Rita Buchanan. Op de linkerpagina vind je steeds een beschrijving van de plant, op de rechterbladzijde vind je de kleuren die je met een bepaalde plant kunt verven en het recept.

Ga ook eens aan de slag met het palntaardig verven en het is dus echt niet alleen beperkt tot het gebruik van de uienschillen!!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten