maandag 12 april 2010

Berichten vanuit de voortuin....

Onze kastanjeboom is zich aan het ontvouwen. Ieder jaar weer een prachtig gezicht en de kaarsjes in de boom zijn eigenlijk een wondertje op zich...
Helaas is de pracht altijd weer van korte duur, want de bladeren vertonen al ras bruine vlekken.
Het internet levert na een zeer korte speurtocht al meteen schokkende plaatjes van datgene wat wij ook zien. Namelijk de zelfde bruine en roestvormige plekken op het blad. Het zal toch niet het werk zijn van de kastanjemineermot, of hoe het diertje ook mag heten??? Dat betekent een wisse dood voor de boom die dan vernietigd zal moeten worden en het is eigenlijk een monument in onze tuin.

De kastanjeboom in onze voortuin is meer dan tachtig jaren oud. Zij heeft de oorlog nog meegemaakt, de boerenkarren, de eerste tractoren en nog veel meer. Veel vogels hadden hier hun nesten, vonden hier een maaltje en wij hangen er winterkost voor de vogels in.

Bovendien is deze boom ons naturlijke zonnescherm. Precies op het juiste moment ontvouwt ze haar bladerdek en houdt het huis en de keuken koel.
In vroeger jaren wist men precies wat en waar bomen moesten worden aangeplant, ze hadden allemaal hun functie. Kastanjes om het overtollige zonlicht buiten te houden en fruitbomen in de "hof" voor het noodzakelijke fruit. De zogenaamde geriefbosjes voor stookhout en struiken voor het zacht fruit waar je zo goed jam van kunt maken.

De narcissen bloeien nu ook! Mijn vader heeft ze enige jaren geleden geplant in een patroon wat eigenlijk nogal ongebruikelijk is. Niet in bosjes her in der in het gras, maar als soldaten in het gelid. Ik moet altijd een beetje lachen als ik ze weer in dat regiment zie opkomen.

De blauwe druifjes staan wel her en der in de voortuin. Een groot contrast met de narcissen, zowel in kleur als in de vorm waarin ze gepoot zijn.

Het is nu wachten op de hovenier, die zijn oordeel uit zal moeten spreken en misschien het doodvonnis gaat vellen over de kastanje. Het levert wel een hoop haardhout op, maar ik heb liever een levende boom dan eentje in stukjes!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten