vrijdag 30 april 2010

Cieniemienie, een zorgenlammetje...

Nadat het de tweede dag met Cieniemienie erg goed ging en het drinken bij de moeder ook gesmeerd leek te gaan, ging het opeens veel minder van een leien dakje.

Cieniemienie is piepklein en kan zich ook niet goed warm houden. De eerste dagen was het lekker warm weer, maar 's nachts daalde de temperatuur natuurlijk behoorlijk.
Het wichtje lag slap in een hoekje en kon ook al bijna niet meer overeind komen.

Dus moesten er maatregelen getroffen worden!!!
Op het internet had ik al eens foto's gezien van lammeren met kledingstukken aan. Het ziet er gek uit, maar in koudere klimaten en wanneer de weersomstandigheden koud en guur zijn, is het zo gek nog niet.
In Schotland heb ik lammetjes gezien met felrode regenjasjes aan. De laarsjes ontbraken nog....

Ooit ben ik lange tijd oppasmoeder geweest en had een aantal rompertjes voor als baby's ongelukjes hadden en de boel hadden ondergepoept zo langs hun luier heen.
Ik had de rompertjes nog steeds niet weggegooid, misschien een vooruitziende blik?

Enfin, Cieniemienie loopt nu rond in een rompertje, de kleine maatjes passen haar redelijk goed, alhoewel het wat lubbert.
Het geeft in ieder geval wat extra warmte.
Ze krijgt iedere dag een schone aan en we hebben ze in wit (erg besmettelijk) en blauw, roze ontbreekt... Als ze nu maar geen identiteitsstoornis krijgt omdat ze regelmatig in een babyblauwe romper rond loopt!

De tweede maatregel is het weer geven van flesjes, ze krijgt dit als bijvoeding.
Ze drinkt wel bij haar moeder, maar onvoldoende en de melkgift van ooi houdt ook al niet over. Doordat ze weinig drinkt, wordt de melkgift ook weer onvoldoende gestimuleerd.

Inmiddels is er ook een heel grote doos geplaatst in het hokje van Cieniemienie en haar moeder. Ze kan zich hier lekker in terug trekken. Beschut tegen de wind en in een flinke laag stro. Ze is wel zo slim dat ze die beschutte plek ook opzoekt!

Helaas kan de deur van de stal niet helemaal dicht. We hebben inwoning van boerenzwaluwen en die komen hier ieder jaar terug.
Voor de andere ooien en lammeren is een dichte stal gewoonweg veel te warm.
Naar binnenhalen, hier in huis, is voor Cieniemienie ook niet goed. Moedermelk en de band met de ooi is erg belangrijk voor haar en kunstmelk is maar een povere vervanging voor de moedermelk.

Kortom, zorgen om zo'n klein ding! We hopen dat het allemaal goed afloopt....

Geen opmerkingen:

Een reactie posten