donderdag 13 mei 2010

Clun Forest schapen
Even een verhaaltje over het Clun Forest schaap. Waarom kom ik daar nu op? Ik ben op dit moment een hele partij van deze superwol aan het kaarden.
Bovendien ga ik binnenkort weer een verse lading halen bij A & B, die deze dieren fokken.

Schapen heb je in vele uitvoeringen en de Clun Forest schapen vallen op door hun fiere en alerte houding. Ze zijn een opvallende verschijning in de wei en het is een schaap voor liefhebbers.

Oorspronkelijk komt het ras uit Wales en boeren zochten naar een schaap wat onder redelijk schrale en barre omstandigheden toch goed zou gedijen. Door kruisingen van waarschijnlijk het Welsh Mountain schaap, de Ryeland en de Shropshire onstond het Clun Forest schaap.

Het is een schapenras wat het goed doet op redelijk schrale weiden, gras met een hoge voedingswaarde levert al snel een probleem op, de dieren kunnen daar slecht tegen en raken "dun op de mest".

Het is een zogenaamd dubbeldoelschaap. Het werd gefokt voor zowel het vlees als voor de wol die van een uitstekende kwaliteit is.

De wol is dicht, licht crémekleurig en heel geschikt voor handspinners en valt in de categorie "down type wools".
Bovendien is het elastisch waardoor het geschikt is als sokkenwol.
De microncount ligt tussen de 24 en 28 u. Het is dus relatief zachte wol, zeker als je de wol van de eerste scheringen op de kop kunt tikken!!
De stapellengte oftwel de lengte van de vezel is niet heel erg lang. Maar als je de beschikking hebt over een kaardemolen, dan ondervang je dit "probleem" al een heel eind. De down type wools blinken over het algemeen nu eenmaal niet zo uit in stapellengte. Als ze dat wel hebben is vaak de zachtheid weer minder.

De wol is ook uitstekend te verven en te mengen met andere vezels.
Het mengen met bijvoorbeeld mohair van de angorageit levert een supersokkenwol op.

Kortom de wol van het Clun Forest schaap is een zeer goede keuze!

1 opmerking:

  1. toevallig, ben momenteel een clun forest vacht aan het spinnen! Leuk al die info!

    BeantwoordenVerwijderen