maandag 3 mei 2010

Blogje hondentaal....Liesbeth heeft een mooie serie "hondentaal" vastgelegd met haar camera.

Hier zie je oppashond Senna met haar maatje Seanan.
Het over een andere hond heenstaan is een teken dat de hond die zo macho doet, even heel zelfverzekerd is van zijn of haar situatie. Senna is dat in dit geval zeker!!
Haar staartje staat fier omhoog. "Kijk eens hoe ik de baas over hem ben" lijkt ze te zeggen. Op de tweede foto zie je dat ze haar tong een beetje uit haar bek heeft, een signaal dat ze toch een beetje twijfel heeft over haar actie.
Op de derde foto is te zien dat ze het wel aandurft, ze zoekt zelfs de confrontatie nog meer op door Seanen een beetje "op te porren" door haar snuit tegen hem aan te duwen.
Op de vierde en vijfde kiek is ze echt overtuigd van zichzelf. Ze straalt dat aan alle kanten uit.

Veel mensen zien dit gedrag als "dominantie". Het is een wat achterhaalde term....
Een hond vertoont dominant gedrag als de gelegenheid zich daar voor leent.
Maak de vergelijking maar eens met een groepje kinderen. In een groep kinderen die wat timide is, is er altijd wel eentje bij die het voortouw neemt. Een grote mond heeft en vol bravoure is. Zet je dat kind in een groepje met andere kids die wat groter en eventueel wat ouder zijn en hun mondje goed kunnen roeren, dan is er van al die bravoure weinig meer over..

"Dominantie" wordt bij honden als nogal negatief ervaren. Maar een hond is een groepsdier en er zal er één bij moeten zijn die de kooltjes uit het vuur haalt en initiatief toont. Het is niet meer dan een kwestie van overleven.

Het is wat anders als een hond een huishouden gaat regeren met vervelend en dwingend gedrag. Maar als baas moet je sturing geven. Met respect voor de hond!!

Nu terug naar de foto's en wat je kunt zien als je het gedrag een beetje goed interpreteert.
Seanan doet op zijn beurt doet alsof hij het allemaal niet boeiend vindt. Om dat nog eens extra te bewijzen, knabbelt hij vrolijk door aan een stokje. Hij gaat helemaal niet in op de dominerende houding die Senna aanneemt. Seanan blijft gewoon kalm en accepteert de situatie. Is hij nu een doetje? Nee hoor, hij laat haar gewoon even begaan. Het is goed dat zij af en toe wat zelfverzekerd kan en mag zijn.
Op een ander moment zullen de rollen wel precies omgedraaid zijn!

Na enkele minuten is Senna het zat... Ze gaat wat anders doen.

Dit soort gedragingen zie je veel onder jonge honden. Ze tasten hun roedelgenoten af en meten zich aan elkaar. Het sociale gedrag wordt steeds geoefend en ze versterken de band met elkaar. Een pup die dit goed kan leren, heeft daar erg veel voordeel bij. In de confrontatie met andere honden zullen ze weten hoe ze zich moeten gedragen en daar heb je als baas alleen maar voordeel van.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten