zaterdag 20 maart 2010

Het vliegdekschip Nelly
We wachten nu al een week lang op de geboorte van de lammeren van Nelly.
Zo langzamerhand ziet ze er uit als een vliegdekschip en is enorm breed.
Wat gaat daar uit komen en hoeveel lammeren zijn het?
Er zitten twee onmiskenbare bobbels aan weerszijden van haar en die bobbels bewegen.....

De nachten zijn gebroken want we denken steeds "nu gaat het gebeuren".
Dus we zetten de wekker 's nachts en E. gaat er uit om even poolshoogte te nemen. Maar tot nu toe is het allemaal voor niets. Nelly blijft voorlopig een vliegdekschip in plaats van moeder van nieuwe lammetjes.

Eten doet ze mondjesmaat en dat is precies het goede woord voor haar eetpatroon.
Het gaat er wel in, maar de buik zit haar maag in de weg en ze eet dus steeds hele kleine beetjes. De appelschillen en de witlofstronkjes van vanavond werden met smaak naar binnen gewerkt, maar daar deed ze wel een hele tijd over.

Bij schapen weet je het nooit zeker. Nelly hebben we vorig jaar op stal gezet omdat ik een kleine uier zag en ik het zekere voor het onzekere wilde nemen. Normaal gesproken kan het dan nog wel even duren. Dezelfde avond werden er twee lammetjes geboren en waren we er niet eens bij. Niets gemerkt aan haar gedrag. Nog geen kwartier voor de geboorte was ik op stal geweest en even later was er een tweeling.

Natuurlijk willen we het graag vogen. Niet omdat we niets willen missen, maar er kunnen zich altijd geboorteproblemen voordoen. En dan moet je hulp kunnen bieden.

Nelly ziet er niet op haar voordeligst uit. De lange strenge winter met veel sneeuw en natte omstandigheden heben hun sporen nagelaten in de vacht. Het ziet er allemaal nogal smerig uit....

Nelly is trouwens mijn favoriete ooi. Ze is genoemd naar mijn moeder die kort voor haar overijden heeft meebetaald aan de aanschaf van deze schapen. Meestal vernoemen we niet, maar in dit geval dus wel!

De naamgeving van de lammetjes gaat nu per jaar op volgorde van het alfabet.
Dit jaar is het derde jaar, dus is de letter C aan de beurt.
Ik moet nog even wat namen verzinnen met en C, suggesties zijn altijd welkom!!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten