donderdag 25 februari 2010

Vlas

Vandaag kwam het geverfde vlas binnen wat ik heb besteld. Prachtig materiaal wat mooi glanst en geverfd is in mooie tinten zonder echt schreeuwerig van kleur te zijn.
Maar aan dit product is heel wat werk vooraf gegaan.....

Mijn broer en schoonzus wonen op Schouwen-Duiveland en daar is in het dorp Dreischor in augustus de jaarlijkse "vlasdag"
Wat begonnen is als een soort van braderie om het publiek te laten kennismaken met de verwerking van vlas, wat op Schouwen- Duiveland vroeger veel gebeurde, is nu een toersitische attractie van jewelste. Het ringdorp staat vol kraampjes en het hele dorp werkt mee om de dag zo goed mogelijk te laten verlopen.
Erg gezellig, maar als je niet van mensenmassa's houdt, moet je er niet zijn!

Maar goed, voor iedereen die wel wat meer wil weten van de verwerking van deze plantaardige vezel, is de vlasdag een goede gelegenheid om er kennis mee te maken.

Het plantje zelf is prachtig, haar intens blauwe bloemetjes bloeien maar heel erg kort en het is bijna een toevalstreffer als je zo'n mooi veldje met vlas ziet bloeien. Het is zo weer voorbij en weg!

Vlas werd vroeger op veel grotere schaal verbouwd. Men had een vezel nodig om o.a. lakens te maken, theedoeken waren van linnen en vandaar ook het woord "linnengoed".
Door de komst van goedkoop katoen, werd het vlas steeds minder verbouwd.

De laatste jaren zien we een hernieuwde belangstelling voor dit gewas. Katoen heeft een wat negatief imago gekregen en vanuit milieuoogpunt, wordt er meer vlas gebruikt en verwerkt.

Na vele bewerkingen van de vezel is het vlas klaar om gesponnen te worden. Een hele kust die ik overigens niet beheers. Op de vlasdag in Dreischor kun je echter wel wat dames, vaak in Zeeuwse dracht, zien die dit ambacht wel onder de knie hebben.

Het vlas wat ik nu et binnen heb zal zijn weg vinden naar de vilters. Zij verwerken vlas vaak in hun viltwerkstukken.
Maar het is ook goed te mengen met wol. Dat ga ik zelf uitproberen!

2 opmerkingen:

  1. Ik ben benieuwd!
    Maakten ze van vlas ook geen touw?

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ja dat klopt. Van vlas wordt ook touw gemaakt. Op de vlasdag in Dreischor kun je ook mooie ouderwetse springtouwen kopen.

    Groetjes Sonja

    BeantwoordenVerwijderen