vrijdag 13 augustus 2010

Drie maal Wensleydale Longwool in bruin

Gisteren heb ik bij een collega fokker van de Wensleydale's, de vachten van zijn dieren opgehaald.
Na een hartelijke ontvangst, koffie en het praten over de fokkerij, schapen en ons ras in het bijzonder, keerde ik huiswaarts.
De berlingo-bestel die ik bezit, is erg handig. Er past veel in!
De auto rook lekker naar vers geschoren wol.

Vandaag was het "woluitzoekdag". Dat is helemaal geen straf als het zulk lekker weer is. Bovendien was het binnen een drukte van belang, er moet een hoop gedaan worden aan afwerking van de woonkamer en keuken. Er werd gezaagd en "getackt" en dat is een hoop herrie. Buiten is het dan beter toeven.

De wasmanden raakten steeds voller met lokken van de dieren.
De afvalmand ook, Er gaat toch altijd nog erg veel weg.

Ieder schaap is uniek. En dat is zijn of haar vacht ook. Maar bij de Wensleydale Longwool schapen en zeker de bruine variant, is dit een opvallend gegeven.
Natuurlijk spelen de factoren als ouderdom en afkomst een rol.
Maar zelfs bij dieren van dezelfde leeftijd en uit de zelfde foklijnen, doen zich veel verschillen in vachtstuctuur voor.

Op de middelste foto zie je de wol van een jaarling. De lok is fijn en de uiteinden van de lok zijn mooi lichtbruin. Er zit een mooie glans op de wol.

De eerste foto is van een iets ouder dier. De onderwol is grijs, de lokken zijn er wel maar in minder grote hoeveelheden.

De onderste foto is van een dier wat twee jaar oud is. Een hele diepbruin kleur, bijna zwart. De lokken van dit dier hebben minder krul.
Maar de kleur is weer zo mooi!

Dat wolkwaliteit terugloopt naar mate de jaren vorderen en een schaap vaker is geschoren, is bijna een wet van Meden en Perzen. Maar het kan verkeren.
Als "toetje" zocht ik nog een witte Wensleydale Longwool vacht uit van een ooi op leeftijd.
De bruikbare lokken, waren superzacht en mooi van glans. Iets wat ik dan weer helemaal niet verwacht had gezien de ouderdom van de ooi in kwestie.

Tussen de bedrijven door heb ik een halve vacht van een jaarling al gewassen.
Het ligt nu te drogen op de konijnenrennen. Die zijn van gaaswerk en ze zijn bij ons nogal hoog. De wind kan zijn drogende werk zo mooi doen.
Morgen blijft het nog goed en drogend weer. Dat moet ik even waarnemen, er schijnen voor de rest van het weekend buien op komst te zijn.

De wol gaat straks als het droog is, in de opslag.
Het vindt zijn weg wel weer naar de klanten. Het is ook een mooie wolsoort, met vele gebruiksdoeleinden. Of je er nu mee gaat spinnen, vilten of het gebruikt als poppenhaar, het is leuk spul!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten