donderdag 3 juni 2010

Miskoop....

Wat je van ver haalt is soms lekker, maar soms een klein drama.
Ik had dus wol besteld van over de grens. Een hele toer om het hier te krijgen en te ver om eerst te gaan kijken naar de vachten.
Op goed geluk toch de bestelling gedaan. Het leek mooi, de website van de boerderij met meerdere schapenrassen, werd netjes in beeld gebracht en voorzien van goed commentaar over de rassen.
Bovendien geeft men daar op de boerderij ook cursussen in wolverwerking. Dan weten mensen ook wat goede wol is. Hoe je een schaap netjes scheert en hoe je wol opslaat.

Enfin, vandaag toog ik dus aan het werk. Drie grote dozen vol met individuele zakken met daarin de wol. Op de zakken staat keurig aangegeven wat er in zit en van welke schering het is.

Maar bij openmaken van de zakken zonk mij de moed al in de schoenen.
De wol is óf nat geschoren, of in ieder geval op een niet droge dag, of het is nat verpakt. Het rook al een beetje naar.....

Maar daar stopt de ellende niet! De schapen hebben gestald gestaan in een onderkomen met een mengsel van stro en voornamelijk houtvezel.
Die houtvezel is de pest voor vachten. Het gaat overal inzitten en combineer die ellende nog eens met plantenresten en half vervilte wol en je hebt een probleem.
Op de foto's lijkt het nog wat, maar in het echt is het veel erger. Alle rommel zit helemaal door de wolvezels heen. Vaak restjes van hooi wat helemaal verpulverd is.
Dat prikt en je krijgt het er niet uit.

Ik ben nu vier vachten verder en het wordt er niet beter op.
De schapen hebben zo te zien ook niet erg veel goed voer gehad. De wol is wat dor, niet vettig en dat is echt zonde. Zelfs de wol van de eerste scheringen is zo. Zonde om weg te gooien maar er zit niets anders op. Dit krijg ik nooit meer goed.

Beste schapenhouders, scheer de dieren alstublieft bij warm en droog weer.
Stal ze op, met een bodembedekking van goed en lang tarwestro.
Rol een vacht op de juiste wijze op.
Geef de schapen goed te vreten.
Verpak geen natte wol in plastic zakken.
En scheer ze op een zeil!

2 opmerkingen:

 1. Wat zonde van je wol Sonja...

  Onze vachten zijn er ondertussen ook af, en dat zag er naar horen en zeggen goed uit.

  Ik ben er helaas niet bij geweest maar ze zijn in ieder geval op een goeie plek geschoren.

  Sterkte met de wol die je nog door moet worstelen.

  Groetjes Wendy

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Och, wat jammer en zonde van je geld, het is zo'n teleurstelling als je iets moois verwacht. Hoop dat er toch nog iets goeds voor je bij zit.

  BeantwoordenVerwijderen