donderdag 10 juni 2010

Coburger Fuchs
"Volluk", , vervolgens een klop op de deur en acht aanslaande enthousiaste Border Collies.... (ja het zijn er wel heel veel...)
Dat kan maar één ding betekenen, daar is Johan B., onze veehandelaar die tevens schapen scheert.
Johan B. is hier "hofleverancier" van prima vachten en het is scheertijd, dus hij is hier erg vaak te vinden.
Johan heeft van mij een spoedcursus wolbeoordeling gehad en weet precies wat ik wil kopen en hoe de schapen geschoren moeten worden, dus op een schone plek, de wol in goede zakken en meer van dat soort voorwaarden.

Deze week kwam hij al sublieme Swifterwol brengen en een paar "puutjes" (drents voor zakken) met Gotlanderwol. Mooi!!!!!
Nu waren de Coburger Fuchs schapen geschoren, of in Johan's bewoordingen "die duutse schoapen"

Tot vorig jaar had ik nog nooit gewerkt met deze wol, maar na de eerste proefjes was ik overtuigd. Dit is wol die het meer dan waard is om gesponnen te worden. De wol die ik koop is van de enters dus de eerste scheringen van de schapen en het is zacht, roomkleurig beige met een lichtrode gloed. Het wordt ook wel "het gulden vlies" genoemd, maar dat is een benaming die je wel vaker voor nog andere wolsoorten tegenkomt. Die benaming mag je dus meteen vergeten.
De vezellengte is lang, dit maakt het geschikt voor de beginnende spinners.
Kortom, prima wol en het uitproberen meer dan waard. Tel daarbij op dat het ook heel erg goed te verven én te vilten is en je hebt een "allroundwol".

Het schaap is een redelijk opvallende verschijning in de weide.
Dat komt door zijn kleur. Het is een roodachtig schaap en dat zie je niet veel. De lammeren van dit ras zijn veel donkerder dan de moeders, nog een opvallend aspect aan deze dieren.
Oorspronkelijk komt het schaap bij onze oosterburen vandaan.
Het is een schaap wat met weinig tevreden is, gemakkelijk aflammert en voor de hobbyboer dus een aantrekkelijk dier is om te houden.

De "deel" staat nu vol met "puuten" wol die allemaal nog uitgezocht moeten worden!
En het scheerseizoen is nog niet voorbij....

2 opmerkingen:

 1. Geweldig dat je zo aan je wol kan komen, en de eigenaren van de wol zijn ook meteen weer blij.

  Ik vraag me nu meteen iets af, kun je met deze toch wel mooie schaapjes ook drijven..???

  Wendy

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Geen idee of je met deze schapen ook goed kunt drijven... Qua formaat (niet te lomp en redelijk atletisch gebwouwd) moet het kunnen. Maar het moet qua karakter ook kunnen en daar weet ik weer niets van. Wel weet ik dat ze nogal eens gebruikt worden als begrazers, bij "gescheperde kuddes" en die doen dat niet zonder hond. Logischerwijze denk ik dus van wel.

  Groetjes Sonja

  BeantwoordenVerwijderen