zaterdag 26 juni 2010

Grote kezen.....





Ik ben opgegroeid met en in de moestuin. Ik kan mij niet anders heugen dan dat mijn vader en beide opa's een moestuin hadden. De vader van mijn vader had er eentje aan de spoordijk. Dit werd de spoorarbeiders en baanvakwerkers gegund door hun werkgever, de NS.
Het was een goedkope manier om aan voedsel voor de vaak grote gezinnen te komen.
Ik weet van mijn vader dat zijn vader, heel veel sperziebonen teelde en dat mijn vader die "herebonen" nog steeds niet lust. Hij gruwelt ervan....

Tuinbonen, zoals je op de bovenste foto's ziet heten in Bollenstreektaal, de streek waar ik vandaan kom, grote kezen. Ongetwijfeld hebben ze die benaming gekregen omdat ze vaak te lang doorgroeiden. Ze worden dan enorm groot en worden taai!

Ondanks al mijn goede voornemens kwam het er dit jaar weer niet van om tuinbonen te "leggen".
Maar wij hebben een heel goed adres voor de inkoop van aardbeien en zacht fruit en dat is de firma Sturing in Laaghalen. Zij hebben in hun bescheiden winkeltje bij hun bedrijf, nog veel andere soorten fruit en groenten.
Dus ik kon de verleiding niet weerstaan en heb twee kilo tuinbonen meegenomen.
Ja voor twee personen heb je heel wat nodig want je koopt voornamelijk de "verpakking".

Er is door in de natuur bijna niets zo mooi verpakt als de tuinboon.
Ze liggen keurig op een zacht bedje wat nog het meest op een hele nieuwe moltononderlegger lijkt. Mijn hele leven ben ik al gefascineerd door deze mooie vorm van bescherming.

Mevrouw Sturing, ze is zestig plus, had nog nooit tuinbonen gegeten en wist ook niet hoe ze ze moest klaarmaken. Dat hebben we even uit de doeken gedaan.
Hoe maak je een smakelijke tuinbonenschotel, nou zo!
Dop de tuinbonen en spoel ze af,
Kook ze in water met een beetje zout en wat bonenkruid, gedroogd of vers.
Laat ze zo'n twaalf minuten koken en proef of de bonen gaar zijn. De wat grotere bonen hebben een wat langere kooktijd nodig.
Giet de bonen af en roer er wat créme fraiche door, maar gewoon een beetje roomboter is ook erg smakelijk.
Voor een extra lekkere variant kun je uitgebakken kleine stukjes rookspek met een meegebakken fijn gesnipperd uitje, toevoegen.

Volgend jaar ga ik toch maar weer mijn voornemen om grote kezen te telen ten uitvoer brengen. Niet alleen omdat ze zo lekker zijn, maar als ze in bloei staan ruiken ze fenomenaal lekker....

2 opmerkingen:

  1. Heerlijk, hier noemen we ze gewoon tuinbonen of grote bonen. Ik ben er ook gek op, vooral als ze nog jong zijn. Je koopt ze hier meestal wat aan de grote kant, dus volgend jaar misschien in onze tuin planten. En als ze dan ook nog lekker ruiken..... dat wist ik niet, een extra voordeeltje dus.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Hahah, ik kom ook uit de bollenstreek. Ik noemde zojuist grote kezen in een gesprek waarop mijn collega's (noord-hollanders) mij glazig aankeken. Dachten op zijn minst dat het een vies woord was. Maar ja, mijn vader kon je geen groter plezier doen dan grote kezen op zondag. Ik, geboren bollenstreker (Sassenheim), lust deze bonen absoluut niet, alhoewel ik ze prachtig vind om te zien. Groet!

    BeantwoordenVerwijderen