donderdag 19 november 2009

Webwinkel en advies over ondernemen

Een webwinkel beheren en ondernemen is geen sinecure.
Ik lees wel eens wat op het internet en blijf me verbazen over het idee wat vele mensen erbij hebben en het gemak waarmee ze met een dergelijk project beginnen.
Als je een winkel begint en dan wat specifieker in mijn geval in wol als grondstof voor textiele handvaardigheid, dan komt er heel veel op je af.

Het begint al met warenkennis, onmisbaar als je je klanten van een goed advies wilt dienen.
Het staat nogal slordig als je van een bepaalde wolsoort niet weet hoe het als garen uitvalt, je niet weet of het goed of niet viltbaar is en meer van dit soort essentiële kennis. Of je nu wol verkoopt, kralen, auto-onderdelen, babykleding, hondenvoer, brocante, voedingsmiddelen of wat dan ook, warenkennis is echt onmisbaar.

Verder heb je vaak heel veel ruimte nodig. In mijn geval is dat zo'n dertig vierkante meter opslagruimte en verwerkruimte. Over de kubieke meters heb ik het dan nog maar niet, want de wol ligt hier tot aan reikhoogte gestapeld. Dan komt er nog eens een administratieplek bij want dat is heel belangrijk als je een eigen bedrijf hebt. Het mooiste is als dat in een aparte ruimte is, niet in de buurt van je kinderen, kortom je moet ongestoord je adminsistratie kunnen afhandelen.

Je waren moeten bovendien droog opgeslagen worden en goed gelabeld zijn. Er moet een systeem inzitten want anders blijf je zoeken.

Jouw smaak is niet per definitie de smaak van je klant! Houd daar rekening mee als je inkoopt.

Heel veel tijd gaat zitten in het onderhouden van contacten met leveranciers (wereldwijd) want je wilt de beste spullen verkopen tegen een concurrerende prijs.
Je talen spreken is dus erg belangrijk en als je dat niet machtig bent, moet je hulptroepen inschakelen.

Een goed webwinkel systeem is onmisbaar. Investeer in een goede "host" en provider en zorg dat je met het systeem overweg kunt.

Neem een boekhouder in de arm, vraag offertes bij diverse boekhouders en vergelijk ze en let niet alleen op prijs maar ook op klantvriendelijkheid, bereikbaarheid en de service die ze leveren.

Verder dien je te beschikken over enorme voorraden. Nee verkopen is eigenlijk geen optie, je klanten gaan al snel naar de concurrent. Om voorraad te verkrijgen dien je te beschikken over een startkapitaal. Besef je dat alles wat je leent van de bank, je ook weer terug moet betalen met (forse) rente. Voor je uit de schulden bent ben je zo een paar jaar verder....

Het ondernemen is niet iets wat je er "maar even tussendoor doet". Het kost enorm veel tijd. Je bent al snel zestig uur in de weer om je klanten te bedienen en je adminsitratie te voeren.

Snel leveren is belangrijk. Je klanten willen het liefste binnen enkele dagen al hun pakketjes in huis hebben. Je zult dus soms alles aan de kant moeten zetten om je bestellingen af te ronden en nog net voor sluitingstijd van het postagentschap je pakketjes te verzenden.

Zorg dat je bereikbaar bent voor je klanten, je mobiele telefoon moet je dus steeds op zak hebben en waar je ook bent, je neemt altijd op! Dus ook op zondag, na tienen 's avonds en ook als je denkt dat je nu toch echt even een moment voor jezelf wilt. De grootste klacht van klanten van het midden- en kleinbedrijf is dat juist die bedrijven vaak slecht bereikbaar zijn of er wordt opgenomen door de kinderen. Je klanten verwachten nu eenmaal niet een vierjarige als telefoniste.

Al met al is het dus niet gemakkelijk en heel veel beginnende webshopondernemers tuimelen in de val. Ze hebben hoge verwachtingen, maar de praktijk valt vaak erg tegen.
Het is niet voor niets dat zovelen al snel afhaken en toch weer kiezen voor een reguliere baan.
Dus, bezint eer ge begint.

Maar heb je voldoende energie, ben je creatief, heb je een startkapitaal (spaargeld, geld geld kunnen lenen bij bijvvorbeeld ouders met of een lage rente of zonder rente) ambitie, lef, ruimte in je huis, een omgeving die achter je staat en een tomeloze energie en kun je goed omgaan met mensen en snap je wat de klant wil, ga het dan proberen.

De foto hierboven is trouwens een opname van karakul wol. Een hele mooie wolsoort die geschikt is voor het vilten. Bovendien een goed voorbeeld van een product wat maar beperkt voorradig is. Zo'n product dien je dus tijdig uit je "virtuele schappen" van je webwinkel te verwijderen.....

Geen opmerkingen:

Een reactie posten