dinsdag 29 maart 2011

Wol spinnen in kleur
Afgelopen donderdag kwamen er twee leuke dames voor de spincursus "kleur".

Toen het spinnen van wol in de jaren zeventig van de vorige eeuw, zo "hip" was, had men nog niet zoveel mogelijkheden als heden ten dage.
Men kon kiezen uit wol van een heideschaap ( brrrr priktruien) of de wol van het witte of blauwe texelse schaap.

Natuurlijk waren er fanaten die wegbermen afstruinden op zoek naar fluitekruid, boerenwormkruid of kilo's uienschillen verzamelden.
De wol werd dan geverfd op de plantaardige manier. Maar je bleef vaak in je keuze beperkt tot groene of gele wol. Het moet maar nét je kleurtje zijn.

Tegenwoordig heb je veel meer keuze.
En die keuze is enorm. Allereerst kunt u met de gekleurde merinowol die er bij Kleiendraad in 67 tinten is, heel goed uit de voeten.
Met behulp van de kaardemolen ( of als u geen kaardemolen heeft, de kaardeplankjes) kunt u naar hartelust wol mengen en mixen met weer andere vezelsoorten.
Voor glans en glim kunt u dan ook nog zijde of bamboe toevoegen.
Het resultaat ziet u op de onderste foto. Een mooi draadje wat lijkt op een boom met wat mos... Tja de inspiratie is overal te halen.
Ga wandelen en neem een camera mee, maak een kiek van datgene wat u mooi vindt en ga aan de hand van de foto kleuren mengen. Wedden dat het resultaat prachtig mooi wordt!

Een andere methode is het om en om spinnen van kleur en witte, bruine of grijze wol.
Het effect is minder "gemelangeerd" maar vaak ook erg mooi. En je hebt er geen kaardemolen of kaardeplankjes voor nodig.

Het werd een bijzonder leuke en gezellige dag.
Mevrouw Greet en mevrouw Anda hadden het naar hun zin en keerden huiswaarts met kleine strengetjes gekleurde wol.
De spinhobby heeft zo nog meer mogelijkheden gekregen en dat smaakt naar meer...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten