dinsdag 27 juli 2010

Alpaca





De beste manier om mijn zorgen even aan de kant te zetten, is het spinnen van wol en andere soorten vezels. Heerlijk! Een fiks aantal kilometers wegtrappen achter het spinnewiel en ik word weer wat meer ontspannen.
Soms val ik bijna achter het wiel in slaap!

Vanavond heb ik maar eens een "nieuw" tweedehands Louëtje gepakt omdat dit wiel vanaf zaterdag ergens anders gaat wonen. Om eventuele problemen nog op te sporen, maak ik dan wat draad.

Ik had nog een partijtje gekaarde alpaca liggen in wit en ik kon daar zo mee aan de slag. Nu is "wit" betrekkelijk, de alpaca"wol" is nog niet gewassen en nog flink stoffig. Dat gaat er na een wasbeurt wel weer uit.
Zoals je hierboven ziet staan staat het woord "wol" bewust tussen aanhalingstekens.
Officiëel mag de alpacavezel namelijk geen wol heten. Wol is immers het vachtje van een schaap. Maar ik houd toch maar even de term "wol" aan, wel zo gemakkelijk!

Het alpaca beest is een camelidae, een lama-achtig dier wat vooral voorkomt in de Andes dus in Bolivia en Peru. Daar wordt het beest gehouden voor zijn vacht.
Die vacht komt voor in ongeveer twintig kleurvarianten en de kwaliteit verschilt nogal.

In ons land wordt de alpaca ook gehouden. Meestal voor de fokkerij van de dieren en voor verdere verkoop van de nakomelingen aan andere hobbyhouders van deze dieren.
Sommige fokkers fokken op kleur en op vachtkwaliteit, maar deze fokkers zijn in de minderheid.

Er worden nogal hoge prijzen gevraagd voor een kilo alpacawol. Veertig euro is geen uitzondering en dat is veel geld. Ik verwacht dan ook kwaliteit, maar ik heb me al veel te vaak bekocht aan vacht die niet verwerkbaar was. Vol met miniscule deeltjes van planten en houtmot of stro. Het is echt onbegonnnen werk om dat er uit te halen.
Zo'n vacht kan je het beste weggooien. Hoe spijtig ook, je kunt er niets mee.

De alpaca heeft de gewoonte om lekker te liggen rollen in de stalbedekking.
Als die stalbedekking uit kort stro of houtvezel bestaat, verpulvert dat in de vacht. Daar komen dus al die verontreinigingen vandaan.

Een volgend probleem is dat de vachten als ze geschoren worden, vaak in zijn geheel in een zak gedaan worden. Dus ook de wol van de delen die je niet kunt gebruiken zit in die zak. Alpacawol is van een hele losse structuur, in die zak gaat alles een beetje door elkaar zitten. Heel vervelend bij het uitzoeken.

Op de tweede foto zie je wol van de alpaca zoals het eruit moet zien. Een lange vezel met veel "crimp" oftewel golving in de "stapel". Je ziet de kwaliteit al op je af komen. Dit zijn supervachten. Je ziet ook een mooie glans in de vachten, zo hoort het dus.

Op het plaatje zie je een tekening van het beestje. Het zadel en wat van de nek zijn de beste delen van een vacht. Die hebben een voldoende vezellengte en dat is mooi te spinnen.

Alpacawol is vele malen warmer dan schapenwol. Daar moet je aan denken als je een garen gaat maken. Een te dikke draad levert een veel te warm garen op en je gaat peentjes zweten in je nieuwe trui of vest! Dus, spin zo dun mogelijk.
Als je goede alpacawol hebt is het spinnen goed te doen, zeker als je wat meer ervaren bent. Als je het van tevoren kaardt, dan gaat het spinnen veel gemakkelijker.
Doordat het geen lanoline bevat, spint het wat anders dan schapenwol. Daar moet je wat ervaring mee opdoen. Als je het prettig vindt dan kun je de alpacawol af en toe bevochtigen met een plantenspuit.

Dit product heeft nog een voordeel. Het is een goed alternatief voor wol van het schaap als je allergisch bent voor de vachtjes van de schapen. Met alpacawol heb je daar geen last van.

Het is ook een prachtig product om te mengen met bijvoorbeeld zijde of bamboe.
Zo krijg je een nog luxer garentje!!

Voorlopig ben ik nog niet klaar met mijn alpaca, dun spinnen duurt veel langer, maar dat geeft niets. Ik spin mijn zorgen nog wel even weg.

1 opmerking:

  1. Hoi Sonja, ik heb je verhaal met interesse gelezen, jammer dat je blog ophoudt in 2013, misschien komt er nog een tijd aan waarin je ook weer wat kan bloggen.

    BeantwoordenVerwijderen