vrijdag 24 december 2010

Kerstdiner.....





Eén van de terugkerende succesrecepten die gegeten wordt in huize Kleiendraad/ De Wolvenbergerweide, is Michaels Meesterlijke Medicinale Kippensoep.
Zo lekker.... Dat is met geen pen te beschrijven, dus ik probeer het maar met het toetsenbord. Ik raad een ieder aan om het eens uit te proberen en als je het goed doet, koop je nooit meer een pakje of blikje kippensoep!!

Allereerst iets over Roald Dahl, die een briljante schrijver was.
Zijn kinderboeken zijn wereldberoemd en ook zijn schrijfsels voor volwassenen zijn veelvuldig gelezen. Helaas is Roald niet meer onder ons. We moeten het doen met zijn literaire erfenis. Maar gelukkig heeft hij ook nog een kookboek nagelaten.
Alleen al voor de foto's en het inkijkje in zijn familie is het boek de moeite waard om aan te schaffen.Roald hield veel van zijn kinderen, familie en vrienden en voor hem was het een ultiem genot om samen te zijn, te eten en te drinken.
Kerstmis was speciaal, alles werd uit de kast gehaald om het tot een feest te maken.

Zoals gezegd en hierboven geschreven, zijn wij een fan van de kippensoep.
Het is een eenvoudig recept, maar de meest simpele recepturen zijn vaak het meest smaakvol.

Hieronder vind je het recept, geheel en al gejat dus, maar ik denk dat Roald het wel goed zal vinden....

Kerstavond:
Men neme een kip of twee als het kleine kippen betreft. Natuurlijk verdienen de biologische kippen de voorkeur, die zijn nu eenmaal smaakvoller.
Wij hakken de kippen in grote delen en zetten ze op het vuur met twee liter water, vier grote aan stukken gehalte uien en wat peperkorrels.
Je laat het geheel een aantal uren heel zacht koken, een sudderplaatje is een goed hulpmiddel om het proces in goede banen te leiden.

Als het goed is, is nu heel wat van het vocht al verdampt en heb je een mooie kippenbouillon.
Vis alle vaste delen (dus de uien en de kipresten) uit de bouillon.
Laat het geheel afkoelen in de kou en bewaar de bouillon in de koelkast tot de volgende dag.
De kipresten bewaar je ook!!

Eerste kerstdag:
Schil een halve kilo winterpeen en snijd ze in smalle reepjes (julliene).
Was en snijd twee dikke preien in smalle ringetjes.
Was en snijd een handvol dragon (keukenkruid)
Veeg een bakje champignons schoon en snijd ze in plakjes.
Haal alle kippenvlees van de botjes.

Kook de bouillon nog even verder in. Je moet het zo doen dat je een bouillon overhoudt die dik is en niet waterig, het moet echt een beetje vettig zijn en smaakvol ruiken.
(Als je aan de lijn doet, kun je het vet van de bouillon afscheppen, maar dit gaat wel ten koste van de smaak)
Doe alle groenten en de dragon bij de bouillon en kook het nog even door zodat alles gaar is. Op het laatst voeg je ook het kippenvlees toe en verwarm je dit nog even mee.

Deze soep is heel goed in te vriezen en is ook medicinaal van aard.

Alles over deze soep en zijn oorsprong kun je lezen in Roald Dahl's Kookboek.
Echt een aanrader!!!

Nu denk je vast, wat eten ze in huizen Kleiendraad/de Wolvenbergerweide dan nog meer?
Nou dat is erg simpel, we eten niet zo veel....
We maken een toe(tje).
Applecrumble. Maar daarover later nog meer.

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen