zondag 5 september 2010

Hoeven bekappen (deel twee)


Al in een eerder logje heb ik bericht over het hoeven bekappen.
Dat gaat met hulp van Kees O. en zijn kantelapparaat wel zo gemakkelijk en levert weinig echtelijke twisten op....

Een aantal van onze schapen liepen weer behoorlijk kreupel en dan moet daar wel iets aan gebeuren. Dus op zoek naar het telefoonnummer van Kees.
Gelukkig, ik vond het weer terug. Altijd handig die oude vertrouwde visitekaartjes zeker als je net zo als ik een nieuw mobieltje hebt en alle telefoonnummers die niet op in het geheugen staan, weg zijn.
Tja moderne techniek, het leidt soms ook tot wanhoop.

Kees kon op zeer korte termijn al komen en brengt tegenwoordig zijn vriendin Maaike mee. Zij studeert diergeneeskunde en praktijkoefeningen, zijn erg welkom.
Daar kwamen ze dan, met aanhanger en daarop het apparaat.
Het is een vervaarlijk ding en je moet er wel mee om weten te gaan, anders verlies je zelf vingertoppen of erger, of je verwondt een schaap.

De kunst is om een schaap er netjes in te zetten, het lijf staat dan klem en de kop zit in een beugel. Bij de lammeren moet je er enorm voor opletten dat ze niet meteen er aan de voorkant weer uitvliegen. Bij de grootste dieren is het weer van belang dat ze er netjes inpassen, anders zitten ze wel heel erg klem...
Vervolgens haal je de beugel om en het schaap ligt op zijn of haar rug, in het toestel.

Dan is het nog een kweste van bekappen. Maaike en Kees werkten gezamelijk op en er werd heel veel hoorn weggesneden. Vervolgens werden de aangedane hoeven flink gesprayed met paars spul, het leek net of ze paarse schoenen aan hadden.

Helaas hebben een aantal van onze dieren "rotkreupel" dit ondanks het feit dat ze zijn inge├źnt tegen deze nare ziekte.
We hebben er tot vorig jaar nooit last van gehad, maar na de aankoop van een, overigens waardeloze, ram zijn we de sigaar. Als je eenmaal rotkreupel hebt, dan ben je er niet zomaar vanaf. Je moet vaker hoeven bekappen en de besmetting zit ook op het land. De dieren moeten deze week nog in een voetbad.... Dat wordt weer "wild-west in de wei" Die voetbaden vinden ze niet leuk.

De rammen hebben we met hulp van Maaike en Kees nog even gescheiden van de ooien.
We willen het liefste zo laat mogelijk de lammetjes volgend jaar.
De rammen lieten luide protesten horen...
Twee van de rammen worden nog gecastreerd, als het allemaal lukken wil nog deze week.

Wie nu nog zegt dat het houden van schapen een makkie is en weinig kost, die mag het met liefde een jaartje komen doen. Neem vooral een goedgevulde portemonnee mee!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten