dinsdag 1 november 2011

Herfst (deel twee)


Wat een 'hunk'...
Deze kiek kreeg ik zojuist van Liesbeth, onze 'hof'fotografe.
Ze had onder leiding van een deskundig natuurfotograaf, Edwin Giesbers, plaatjes geschoten in de natuur.

Dat moet een kwestie zijn geweest van afwachten.
Tot je een ons weegt.
Want je hebt niet zomaar een wild beest voor je lens.

Liesbeth vindt de foto wel mooi als uitgangspunt voor een kaardvlies.
Ja, ze heeft gelijk, maar er komt toch ook wat meer kleur in.
De tinten van amerikaanse eiken in herfsttinten en nog wat meer.
Maar u moet nog wel even geduld hebben.
Het is hier erg druk.
We verwerken van de ene bestelling na de andere en er liggen wasrekken vol met mohair te drogen.

Als de rekjes leeg zijn gaan we weer Wensleydale lokken verven.
Het assortiment moet nodig worden uitgebreid.

Tussen de bedrijven door ga ik dan maar eens fröbelen aan dat nieuwe kaardvlies.
Ik heb die pompoen en die granaatappels flink in het hoofd zitten.
Dat belooft nog wat.

Ik kom nog even terug op de pompoenen en het recept.
Ik kan natuurlijk wel leuk schrijven over kleine gehaktballetjes, maar u wilt vast weten hoe wij die maken.
(Als u daar geen prijs op stelt mag u dit stukje overslaan)

Het recept:
U koopt mager runder- of lamsgehakt.
U kiepert dat in een mengkom.
Doe daar een rauw ei en voldoende paneermeel bij, het moet niet klef worden.
Voor de kruiderij gebruikt u, venkelzaad, korianderzaad, steranijs en kardemom. De kardemomzaden zitten in een schilletje, die schilletjes gebruikt u niet, die gooit u weg.
U doet een klein beetje (een ietsiepietsie) van alle kruiderij plus wat peper en zout in een vijzel. U gaat dan flink tekeer met uw overtollige energie en wrijft dit alles goed fijn.
Is het alles goed gemengd en fijn, dan doet u het kruidenmengsel in de mengkom.

Was uw handen en ga aan het kneden.
Is het mengsel goed gekneed en heeft het de juiste consistentie, dan draait u kleine gehaktballetjes ervan. Ongeveer zo groot zo als u op onderstaande foto ziet.

U ziet dat er in de balletjes ook nog een 'groentje' zit.
Dit groene aspect mag platte peterselie zijn of een beetje muntblad.

Bak de balletjes in een koekepan met olijfolie.

Oh ja ik had het over lamsgehakt.
Dat is even een puntje wat ik nog wel wil aanroeren.
In ons land wordt te weinig lamsvlees gegeten.
Het is een kwestie van het 'zielig' vinden of niet gewend zijn.
Lamsgehakt heeft een redelijk neutrale smaak.
Het slachten van lammeren vindt vaak pas plaats als het lam ten minste een maand of zes oud is. De sterke smaak van schapenvlees heeft het dan echt nog niet!
Het dier heeft een fijn leventje gehad.
Weliswaar kort, maar wel buiten.
Niet in overvolle stallen zonder daglicht.
Kortom een eerlijk product, niet overvoerd met allerlei hormonen en andere ellende.
Koop eens lamsvlees en u zult merken dat het lekker is.

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen