vrijdag 14 oktober 2011

Terug van weggeweest


Met deze foto van twee van onze Wensleydale Longwool ooien begin ik mijn stukje.
Kleiendraad had even een 'break'. Dit had te maken met een verbouwing en met een vakantie die tevens zakenreis was.

In ons eigen land is het lastig om aan goede wol te komen. Veel schapenfokkers van bijzondere rassen hebben oudere dieren die wol leveren van mindere kwaliteit.
We moeten dus investeren in nieuwe en oude contacten met schapenfokkers in voornamelijk het Verenigd Koninkrijk, oftwel Engeland.
Dat is geen straf! We doen dat graag want de engelsen zijn heel erg aardig, gastvrij en we maken steeds weer nieuwe vrienden die ons met open armen ontvangen. Wij hebben een passie voor schapen en de engelse fokkers van bijzondere rassen delen die zelfde voorliefde voor hun dieren en hun ras ook. Dat schept een band en we kunnen uren volkletsen over wol, schapen fokken en diverse rassen.

Engeland is een erg mooi land! Wie denkt dat het er altijd regent heeft het mis. Zeker het zuidoosten en midden van Engeland heeft een fijn en aangenaam klimaat.
Het regent er minder vaak dan in ons land en de temperatuur is iets hoger.
Ideale omstandigheden voor een reis in het begin van oktober.

We gingen dus wol ophalen. Van de gekleurde Wensleydale's lag er al een aantal kilo's op ons te wachten. Mooi spul, maar het is schaars en daar betaal je als koper dan ook een beste prijs voor. Maar het is wel wol van de tweede en eerste scheringen, dus hele goede kwaliteit!
Het fokken van bruine Wensleydale's is niet gemakkelijk. Het witte gen is blijkbaar dominant en de geboorte van een zwart lam is dan ook een feest. Een belofte voor de toekomst.

Maar we hebben niet alleen Wensleydale wol meegenomen. We hebben ook de hand weten te leggen op de bijzondere wol van de White Faced Dartmoor schapen.
Het moet nog uitgezocht worden, het moet nog op de 'kiek' en op de website van Kleiendraad, maar het is mooi en bijzonder spul...

De engelsen zijn behulpzaam en willen ons graag voorzien van nieuwe contacten met schapenhouders in hun land. We hebben een lijst met adressen waaruit we kunnen gaan putten.
Onze auto moet volgend jaar een beetje groter worden want als we al die vachten mee moeten nemen dan past dat niet meer in de Peugeot Partner.

We zijn nu weer thuis, alle tassen zijn uitgepakt, de meeste honden weer op honk en we zijn bekaf. Vakantie is bedoeld om bij te komen, maar we hebben best een vermoeiende reis achter de rug. En dit was dus niet alleen vakantie.

We willen bij deze alle hondenoppassers bedanken die zo lief waren om Pat, Kate, Nuala, Jolee, Lucy en Seanan op te vangen. Zonder hun inzet en liefde voor ons zestal Border Collies, hadden we de trip niet kunnen maken.

De komende dagen gaan we aan de slag om alle bestellingen te verwerken en te verzenden. Even flink aanpoten.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten