woensdag 28 maart 2012

De tuinman, met recept!


In de schone kunsten hebben tuinmannen vele schilders geïnspireerd tot het maken van prachtige schilderijen.

Seurat bijvoorbeeld, een afbeelding van één van zijn schilderijen ziet u hierboven.

Ik pak er nog eentje bij en wel die van Renoir, het heet "Conversation with the Gardener". In het frans zal het wel anders getilteld zijn, maar ik ben meer engelstalig georiënteerd.


Omdat beide schilderijen gemaakt zijn door franse schilders, onhoudt ik u niet een recept voor een zomers hapje.
En het is niet tapínade, maar tapénade.

Ingrediënten voor 8 personen

•5oo gr. gedroogde of gezouten zwarte olijven,liefst uit de provence
•4 teentjes knoflook,geperst
•8 ansjovisfilets,uitgelekt en fijngesneden
•4 el kappertjes
•1 tl grof gemalen zwarte peper
•4 el olijfolie
•1 tl verse oregano,tijm of verse basilicum
•2 el cognac,indien gewenst
•zeezout en zwarte peper naar smaak.

Hulpmiddelen


•Eventueel een keukenmachine,of anders een goede vijzel.

Bereidingswijze

•Ontpit de olijven en snij ze fijn.Stamp in een vijzel(de traditionele methode)de olijven verder fijn,voeg de knoflook,ansjovisfilets,kappertjes en peper toe en wrijf alles tot een grove pasta.
•Gebruikt u een keukenmachine maal dan het mengsel met korte pulsen van 5sec. tot een grove pasta.
•Voeg de olie druppelsgewijs toe tot u een smeuig mengsel hebt.Roer de oregano(of tijm of het basilicum)en evt. de cognac erdoor.
•Breng de tapenade op smaak met peper en zout.
•Serveer de tapenade koud met geroosterd brood,jonge groenten,gekookte eieren of een kombinatie daarvan.
•Tapenade blijft afgedekt ca.2 weken goed in de koelkast.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten